Mount Power proby watrobowe AST i ALT Indeks Praca Mtu praca USC przemurować
 

AreYouWatchingClosely?

Temat: jakie badania?
... OB (bardzo wysokie), wysokie wartosci np prob watrobowych (ALT, AST), niedokrwistosc. Poza tym sa markery nowotworowe tj. CEA (jelito grube, watroba, trzustka, zoladek, pluca, sutek), AFP(watroba, guzy jadra), beta HCG, PSA...
Źródło: topranking.pl/1850/jakie,badania.php



Temat: Watroba, zoladek, jelita. Moze ktos cos takiego mial?
bilirubina   1,6 bialko       8,3 ast          41 alt          88 Inny lekarz twierdzi ze jest to cos z watroba i ze...
Źródło: topranking.pl/1850/watroba,zoladek,jelita,moze,ktos,cos,takiego.php


Temat: podwyzszone transaminazy - winien alkohol?
hej! odebralem wlasnie wyniki badan krwi i odkrylem, ze mam podwyzone transaminazy ALT - (norma 4,0-41) ja mam prawie 49. transaminazy AST ma w normie (4-38, ja mam 26,5). nie jest to pewno wiele, ale cos jest nie tak z watroba. poniewaz nie mam zapalenia watroby, nie mam nadwagi i nie jem za wiele tluszczow (dbam o diete) winą obarczam za ten ... pol butelki. czy powinienem zostac na dluzej calkowitym abstynentem, czy moge sie rozkoszowac dobrym cabernet sauvignon, ale np. 1x w tygodniu? co jeszcze, poza dieta, polepszy stan watroby? slyszalem o wyciagach ... innych powodow) powiedzial, ze kuracja antybiotykowa przeciwko salmonelli, ktora sie niedawno zarazilem, nie ma wplywu na wyniki tych prob watrobowych. ma czy nie ma? dzieki, p
Źródło: topranking.pl/1851/podwyzszone,transaminazy,winien,alkohol.php


Temat: b. złe próby wątrobowe - czy muszę odstawić?
b. złe próby wątrobowe - czy muszę odstawić? W związku z silnymi bólami brzucha zrobiłam badania krwi. Wyszły niedobrze, tzn. morfologia jest w normie, ob - 28, bilirubina total 4.4 mg/dL, ALT/GPT 583 U/L, GGT 675 U/L, AST/GOT 333/UL. Jutro jeszcze zrobię USG brzucha i idę na wizytę do lekarza dopiero na 17 - tą. Te wyniki podobno moga wskazywać na wirusowe zapalenie wątroby lub na kamicę żółciową. Pani Moniko czy muszę odstawić prawie 3 - miesięczną córkę od piersi póki nie wyjaśni się co mi jest? Czy mogę bezpiecznie kontynuować karmienie? Proszę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,65229695,65229695,b_zle_proby_watrobowe_czy_musze_odstawic_.html


Temat: mały niejadek (złe wyniki GGT , ASPAT)
mały niejadek (złe wyniki GGT , ASPAT) Witam! Moja 3-miesięczna córeczka bardzo mało je 500 ml dziennie. Przybrała od urodzenia 1700g. Robiliśmy jej badania krwi, moczu oraz próby wątrobowe. Wyniki: bilirub.całk. 0,1 mg/dl GOT/AST 83,3 U/L GPT/ALT 42,5 U/L Gamma GT 252,4 U/L Alfa-amylaza (diastaza) we k 11,7 U/L WBC Flags: M2 G1 G2 Diff: %LYM 71,6 H% #LYM: 6,0 H %GRA...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72891954,72891954,maly_niejadek_zle_wyniki_GGT_ASPAT_.html


Temat: Wyższy poziom AST
... gdzie wyszedl w tym laboratorium negatywnie a potem gdzie indziej pozytywny).Zrobilam mu proby watrobowe.AST-45 wiec troche podwyzszony a ALT 28.Pediatra mnie pocieszala, ze przy HCV wyzszy wychodzi ALT.Czy to prawda?Czekam teraz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90140624,90140624,Wyzszy_poziom_AST.html


Temat: czy można coś jeszcze zrobić? kot-nerki
dostaje podskornie lek na wspomożenie pracy nerek ( nazwa na E... nie pamiętam) Furosemid w tabletkach 3x po 1/3 Nie było próby nakłucia..
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,83417662,83417662,czy_mozna_cos_jeszcze_zrobic_kot_nerki.html


Temat: O czym szumi krew
O czym szumi krew Po bardzo pobieżnym przejrzeniu treści można znaleźć kilka błędów merytorycznych. W próbach wątrobowych napisano AIAT a ma być ALAT. Zresztą te skróty już wychodzą z użycia i obecnie używa się trzyliterowych AST oraz ALT. Najgorzej jak po przeczytaniu tego artykułu ktoś weźmie do ręki swoje badania i zacznie dedukować na co to on nie jest chory...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,89338839,89338839,O_czym_szumi_krew.html


Temat: pigułka a wątroba - MAM DYLEMAT !!!!
Czy takie wyniki świadczą o złym funkcjonowaniu wątroby ? Nie chcę z nich rezygnować, bo dają mi przede wszystkim ogromny komfort psychiczny. Ale jeśli powinnam to zrobię to, tylko czy muszę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,8608956,8608956,pigulka_a_watroba_MAM_DYLEMAT_.html


Temat: Mam cholestaze i ide do szpitala :(
trzeba zrobić specjalne badania (krwi)- tzw. próby wątrobowe: bilirubina całkowita, ALT, AST i fosfataza zasadowa. Ja robiłam w 30tc - na szczęście wszystko ok. Poproś gina o skierowanie, jeśli masz wątpliwości....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50484,83028827,83028827,Mam_cholestaze_i_ide_do_szpitala_.html


Temat: do 3 razy..... wpadka?
dlania, objawów nie miałam żadnych, tabletki (Cilest) znosiłam ŚWIETNIE, nie przytyłam (wręcz przeciwnie ), żadnych bóli głowy, rozdrażnienia, nic. Ginka, które mi je przepisała zleciła standardowe próby wątrobowe (wcześniej brałam 6 lat i nikt tego nie zrobił!) - bilirubinę, i ALT i AST (?) i wyszły wszystkie sporo przekroczone (tak 3-krotnie). Teraz 10 dni po odstawieniu tabsów znów robiłam i wróciły do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,88104,95599032,95599032,do_3_razy_wpadka_.html


Temat: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak moge
Witaj . J amialam cholestaze, i calkiem przypadkowo wyszla na jaw.Moje wyniki ALT- 124 AST - 87 BIL_T -0,74 synek byl okrecony pepowina 2,5 razy i tetno mial 220 i miałam ... nastepnej ciazy cholestaza pojawia sie juz w 20tyg. Czy mozna jakos sie przedtym uchronic? niedlugo bede robic badania próby watrobowe i tymolowe i wskaznik ipr , czy moge brac juz pigulki,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20515,38813910,38813910,Cholestaza_wespre_rozwieje_watpliwosci_jak_moge.html


Temat: Proszę o pomoc! Próby wątrobowe!!!
Proszę o pomoc! Próby wątrobowe!!! Aktualnie jestem na zestawie rolicyn 150 2x2, biseptol 960 2x1, duomox 1000 2x2, viregyt 1x1, tini w pulsach 15-dniowych 2x1, suplementy. Moje dzisiejsze wyniki badań wywołały przerażenie: ALT 348, AST 214. Miesiąc temu: ALT 71, AST 45. Biorę Sylimarol Forte 3x1 zamiennie z Essentiale Forte 3x1. Nie mogę skontaktować się z moim lekarzem. Co robić? Przerwać abx? Czy te wyniki świadczą o uszkodzeniu wątroby? Pomóżcie!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,96715994,96715994,Prosze_o_pomoc_Proby_watrobowe_.html


Temat: Czekając na wyrok
Przed podjęciem leczenia dobrze jest zrobić badania kontrolne - morfologię, nerki, AST ALT na wątrobę, tak by wiedzieć w jakiej kondycji jest nasz organizm. znam przypadek, gdzie bez badań kontrolnych a przy chorej wątrobie (o niczym chory nie wiedział) wystartowano z leczeniem, i po niedługim okresie leczenia próby wątrobowe urosły strasznie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,95858925,95858925,Czekajac_na_wyrok.html


Temat: zaczynam walkę:)
Dobrze jest wątrobę badać systematycznie i w przypadku podwyższających się AST i ALT przyjmować więcej np essentiale forte, hepatil, wid E (wit E wchłania się dobrze z tłuszczami). w lipcu tamtego roku łykałam essentiale 1-2 dziennie i wtedy gdy mi się przypmniało, byłam na zestawie z bactrimem, badania kontrolne robiłam w dłuższych odstępach czasu i o mały włos nie przerwałam leczenia, próby wątrobowe były nawet 4-5 razy większe od normy. na szczęście wyszłam z tego bez przerwy w abx.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,79160005,79160005,zaczynam_walke_.html


Temat: Regeneracja wątroby
Regeneracja wątroby Witam kilka miesiecy temu antybiotyk uszkodzil mi watrobe i znalazlem sie w szpitalu. wskazywaly na to podwyzszone proby ast i alt. Wtedy nic nie odczuwalem. czulem sie dobrze a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15954,106075897,106075897,Regeneracja_watroby.html


Temat: pytanie o cholestazę
Pani dr odebrałam dziś wyniki prób wątrobowych: zakres referencyjny Bilirubina całkowita 0,4 mg/dl <1,0 AST 23,0 u/l <32 ALT 17,0 u/l <33 GGTP 27 u/l 5-36 Nie mam pojęcia gdzie w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,96800962,96800962,pytanie_o_cholestaze.html


Temat: wyniki
wyniki AST 397,40norma9-48 ALT 233,20 norma 5-37 mocz ph 7,0 ciężar 1015 glukoza nieobecna białko nieobecne urobilinogen w normie ciała kietonowe nieobecne osad nabłonki poj. leukocyty 0-1 bakterie poj. erytrocyty nieobecne ... ogniskowych ,wszystko ok. pytanie jakie dalsze badania wykonac by sprawdzić przyczynę tak dużego wzrostu prób wątrobowych? Dziękuję za odpowiedż
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,86111398,86111398,wyniki.html


Temat: Pytanie apropo wynikow
... z biopsji wykazaly, ze watroba znajduje sie w II stopniu fibrozy, stan zapalny II stopnia. Wczesniejsze badania: chroniczny HCV genotyp IB, 2,8 Mio.IU/ml. Proby watrobowe AST: 98; ALT: 197; Gamma GT:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,29049264,29049264,Pytanie_apropo_wynikow.html


Temat: HCV Ab dodatni, próby wątrobowe w normie
HCV Ab dodatni, próby wątrobowe w normie Właśnie wczoraj odebrałam wyniki: Transaminaza GOT/AST wynik:20 IU/L norma: 5 do 34 Transaminaza GPT/ALT wynik:20 IU/L norma: poniżej 55 HBs Ag wynik: 0,74 S/N ... razie wszystkie serologie - ELISA, WB - ujemne ale objawy rozpoczęły się kilka dni po ukąszeniu przez kleszcza. Nie wykluczam też zakażenia chlamydią. Bardzo proszę o próbę interpretacji (Czy może to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,55716949,55716949,HCV_Ab_dodatni_proby_watrobowe_w_normie.html


Temat: pomocy
pomocy AST 397,40 norma9-48 ALT 233,20 norma 5-37 mocz ph 7,0 ciężar 1015 glukoza nieobecna białko nieobecne urobilinogen w normie ciała kietonowe nieobecne osad nabłonki poj. leukocyty 0-1 bakterie poj. erytrocyty ... zmian ogniskowych ,wszystko ok. pytanie jakie dalsze badania wykonac by sprawdzić przyczynę tak dużego wzrostu prób wątrobowych? Dziękuję za odpowiedż
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,86111323,86111323,pomocy.html


Temat: Podwyższony ALT w próbach wątrobowych
Podwyższony ALT w próbach wątrobowych Proszę o poradę w sprawie wyników prób wątrobowych męża- może ktoś miał podobne problemy? Bilirubina całk 10,2 AST 28,56 ALT 59,43 Ostatni jak widać podwyższony. Czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,83138141,83138141,Podwyzszony_ALT_w_probach_watrobowych.html


Temat: Bilirubina w ciąży
... ciąży (ja wcześniej raczej nie byłam na nic uczulona). Kazał mi pić wapno. Zrobiłam też próby wątrobowe: GGTP 14 U/l (norma 7-32) GOT/AST 16 U/l (norma 5-35) GPT/ALT 13 U/l (norma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,14710339,14710339,Bilirubina_w_ciazy.html


Temat: stan zapalny wątroby?
stan zapalny wątroby? Przepraszam ale enter za wszybko wcisnęłam i poszło bez tekstu. Potrzebuję porady. Odebrałam wyniki prób watrobowych mojej 4 mies. coreczki i jestem bardzo zaniepokojona. Z tego co udało mi się dowiedzieć to ma stan zapalny watroby. Aminotransferaza AST 72( norma 5-34)i Aminotransferaza ALT 39 ( norma 10-35)niestety nie wiem co te symbole oznaczają. Czy ktos może robił dziecku takie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,7052881,7052881,stan_zapalny_watroby_.html


Temat: problem z układem pokarmowym
... też próby wątrobowe: AST, ALT (Aspat, Alat) GGTP i bilirubina. Z tym pofatygować się do internisty, a potem do gastrologa lub endokrynologa, internista powinien zadecydować. Tego gastrologa który Ci się kazał...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,100978264,100978264,problem_z_ukladem_pokarmowym.html


Temat: cholestaza
Witam. Jaeszcze nic nie wiem. Bo do lekarza mam w środe. Zrobiłam próby wątrobowe. Podwyższone mam ast-62 i alt 70, bilirubina 0,65( czyli norma) a alp 125 czyli niewiele podwyższone. Swędzenie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,574,89204011,89204011,cholestaza.html


Temat: WZW B :(
Otóż historia wygląda tak: w 2001 roku podczas nieudanej próby honorowego oddania krwi dowiedziałem się że mam HBsAg-dodatni  (ALAT w tamtym badaniu 26). Różne przejściowe chwilowe w życiu sprawiło że dopiero ...  Poza ALT i AST (stale nieznacznie powyżej normy) nie wykonano żadnych  innych badań. Latem '03 u chorego wystąpił masywny krwotok z żylaków  przełyku (opanowany), encefalopatia, żółtaczka (bilirubina osiągnęła  stężenie ponad 30mg/dl) ... aminotransferaz (stale nieznacznie podwyższone)  bez jakichkolwiek badań serologicznych. W tym drugim wariancie, pod  przewlekłym objawem nieprawidłowej aktywności aminotransferaz może kryć się wszystko: i wzw, i autoimmunologiczne zapalenie wątroby,  błyskawicznie ewoluujące do marskości w młodszym wieku, i choroba  wątroby genetycznie uwarunkowana (np. Wilsona) i wiele innych. I to już mnie zaniepokoiło bo to wypisz wymaluj "opieka" jaka sprawowana jest nade mną .. A...
Źródło: topranking.pl/1849/wzw,b.php


Temat: kamienie w woreczku zolciowym
Opisany mechanizm oczyszczania, jest "złożeniem" dwóch zabiegów: - oczyszczania całego przewodu pokarmowego "gest muszli" (za pomocą wody z solą) - oczyszczaniu wątroby  (za pomocą oliwy z oliwek, oraz soku z cytrymy) ... idealnie nadaja się do oczyszczania watroby... . Bardzo proszę w miarę możliwości o dokładny opis reakcji organizmu na powyzszą kurację... -- Pozdrawiam Dr.Endriu nmp1(małpa)interia.pl http://nmp1.w.interia.pl Zamiast oliwy z oliwek może być ... w ciąży (brak jakichkolwiek dolegliwości i objawów ciążowych typu zmiany skórne, zaparcia, itp.),znaczna poprawa wyników prób wątrobowych. Zdecydowałam się na kurację ze względu na cholestazę, którą przeszłam przy poprzedniej ciąży. Lekarz ... badań (z poniedziałku): AST 19,8 (norma do 46), ALT 14,7 (norma do 49), Bilirubina całkowita 0,74 (do 1,40), GGT 5,1 (do40). Zaznaczę przy tym, że z powodu nieuświadomienia nie stosowałam żadnej...
Źródło: topranking.pl/1851/kamienie,w,woreczku,zolciowym.php


Temat: Zatrzymanie wody, puchnięcie
To mam odstawic i rozregulowac sobie cały cykl a potem w stresie czekac kiedy dostene okres?? dla mnie to gorsze jeszcze Wyniki prób watrobowych - tylko te mam przy sobie- ALT 20, AST 24 U/L
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,106377131,106377131,Zatrzymanie_wody_puchniecie.html


Temat: Borelioza na 75%
AST 36 Leukocyty 5.40 Erytrocyty 4.22 Tylko magnez ciut poniżej normy. Chyba podłączę się do kroplóweczki... Ech, gdyby tak choć próby wątrobowe szalały, to miałabym jakąś poszlakę przy moim obecnym kiepskim...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,23133716,23133716,Borelioza_na_75_.html


Temat: Borelioza na 75%
Próby wątrobowe masz faktycznie ładniutkie. U mnie ALT i AST po 18. Rozumiem już teraz dlaczego lekarz nie był zachwycony wątroba i dorzucił do wit. A+E, Gastrocaps.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,23133716,23133716,Borelioza_na_75_.html


Temat: wątroba
Właśnie odebrałem wyniki watrobowe ALT 48, AST 42, GGTP 20 w normie. Lekkie przekroczenia są ale w moim przypadku może to być od bart i od mikstury czosnkowei i MO. Dam przykład. Jak byłem na abx i wziąłem zestaw na bart czyli rif+doxy próby spadły mi ładnie do normy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,95162480,95162480,watroba.html


Temat: Lekarz w Trójmieście
Proszę pomóżcie Prosze oto mail mojej siostry pozostaiwony gdzieś na forum,może pomożecie :( "Witam!!! Mam 2 letniego synka, który od urodzenia ma podwyzszone 2,3 krotnie próby wątrobowe AST. ALT.Ok 8 m-ca ... śluz w kupce, po drodze 2 jelitówki, infekcja( wszystko to na przełomie ok 4 m-cy), zdiagnozowano to jako nietolerancje na mleko krowie.Wprowadziałam dietę , kupy sie ustabilizowały ale próby dalej wysokie, no ale lekarze tłumaczyli że to poinfekcyjne. Jak Filek miał 1,5 roku przeszedł wg lekarzy cytomegalie( zrobiłam kontrolne badania gdzie AST i ALT -wysokie ), bez żadnych skutków ubocznych, poza oczywiscie wysokimi próbami, które muszą wrócić do normy, tym bardziej, że po drodzę miał równiez kolejną 5-dniową jelitówke.Tak minęły 2 lata a moje dziecko dalej ma pozdwyższony ALT i AST, poza tym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,62146509,62146509,Lekarz_w_Trojmiescie.html


Temat: wysokie próby wątrobowe AST/ALT u dwulatka
wysokie próby wątrobowe AST/ALT u dwulatka Witam!!! Mam 2 letniego synka, który od urodzenia ma podwyzszone 2,3 krotnie próby wątrobowe AST. ALT.Ok 8 m-ca życia pojawiły sie zatwardzenia( do roku na ... infekcja( wszystko to na przełomie ok 4 m-cy), zdiagnozowano to jako nietolerancje na mleko krowie.Wprowadziałam dietę , kupy sie ustabilizowały ale próby dalej wysokie, no ale lekarze tłumaczyli że to poinfekcyjne. Jak Filek miał 1,5 roku przeszedł wg lekarzy cytomegalie( zrobiłam kontrolne badania gdzie AST i ALT -wysokie ), bez żadnych skutków ubocznych, poza oczywiscie wysokimi próbami, które muszą wrócić do normy, tym bardziej, że po drodzę miał równiez kolejną 5-dniową jelitówke.Tak minęły 2 lata a moje dziecko dalej ma pozdwyższony ALT i AST, poza tym wszystko w normie. Jeżeli ktokolwiek z was...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,62089508,62089508,wysokie_proby_watrobowe_AST_ALT_u_dwulatka.html