Mount Power Przepisy na nadzienie do kruchych babeczek Indeks Praca Mtu praca USC przemurować
 

AreYouWatchingClosely?

Temat: Sprawdzony przepis na babeczki
Sprawdzony przepis na babeczki Potrzebuję sprawdzonego przepisu na babeczki (małe). Raz jak zrobiłam to strasznie wyrosły mi w środku i nie mogłam już włożyć do środka nadzienia. Chciałabym żeby były kruche....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,65657291,65657291,Sprawdzony_przepis_na_babeczki.html



Temat: Rewizyta - potrzebne przepisy!
z deka pracochłonne - ale jaki efekt!!: 1. kruche babeczki na słono nadziewane sałatkami/serami pleśniowymi/warzywami Nie wiem, czy u Ciebie na wsi można cos takiego kupić, ale gdyby nie, to daj cynk, rzucę przepisem na ciasto. Możesz je zrobić spokojnie kilka dni wczesniej. Nadzienia dodać w ostatniej chwili, przybrać ładnie i wszyscy pospadają z zachwytu. 2. mini szaszłyczki na zimno: mięso jak ... hasłami kulinarnymi - to krzycz. Zajrzę, przeczytam i podam przepisy Buźka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43139,67674023,67674023,Rewizyta_potrzebne_przepisy_.html


Temat: Gość Forum - Maciej Kuroń o gotowaniu
Witam p Macieju. Wiele razy korzystałam z pana przepisów na różnego rodzaju potrawy, chciałabym pana prosić o przepis na babeczki kruche z nadzieniem śmietankowo-budyniowym. Próbowałam co prawda poeksperymentować z kremem , ale niestety nie jestem zadowolona z tych eksperymentów. Może Pan zna jakiś dobry przepis na takowy krem. Będę wdzięczna za odpowiedz.Pozdrawiam ze stolicy Wielkopolski.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,667,24261966,24261966,Gosc_Forum_Maciej_Kuron_o_gotowaniu.html


Temat: nadzienie do kruchych babeczek-pytanie
nadzienie do kruchych babeczek-pytanie witam.chcialbym kupic gotowe babeczki z ciasta kruchego,jednak nie mam zadnego pomyslu na nadzienie?moze macie jakis przepis na jakis fajny i smaczny krem?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,53632933,53632933,nadzienie_do_kruchych_babeczek_pytanie.html


Temat: kruch babeczki
kruch babeczki hej prosze o przepis (bałagam w szklankach łyżkach itp) na kruche babeczki i jakies nadzienie słodziutkie do nich
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19217477,19217477,kruch_babeczki.html


Temat: kruche ciasto
szarlotki, lukier lub inne masy - > mazurki, serowe – serniki, itd.... Polecam ciasteczka (suche!) z kruchego ciasta (wybacz, nie skontrolowałam, czy przepis spełnia kryteria prawidłowości o proporcjach składników): 1/4 kg ... tego samego przepisu - babeczki (i one właśnie bywają ZA kruche, jeśli są niezbyt grube, a takowe właśnie powinny być) do wypełniania przez jedzących samodzielnie różnościami. Widzisz, nie tylko krem! >...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,6941281,6941281,kruche_ciasto.html


Temat: kanadyjska "kuchnia"
ziemniaki jako skladnik 'nadzienia'. - Nie sposob nie wymienic quebeckiego poutine. Co do smaku nie mam zdania, bo nie mialam odwagi probowac. Niektorzy z moich znajomych uwielbiaja, inni twierdza, ze to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23005,26780864,26780864,kanadyjska_kuchnia_.html


Temat: kruche ciasto
(post z 15-07-2003 14:03) dwie wypowiedzi, to przychylasz się do tego, co napisała HANIA_76 cyt.:„A ja z uporem maniaka potwierdzam, że wspaniałe KRUCHE ciasto można zrobić ze zwykłej mąki i cukru kryształu”. Ale niestety, nie wpłynie to zupełnie na zachwianie moich poglądów, ponieważ HANIA_76 we wcześniejszej wypowiedzi (13-07-2003 15:14) podała taki sposób sporządzania ciasta kruchego: „Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać żółtka i utrzeć razem. Dodać sól i cukier, wymieszać...”. Z tego dobitnie wynika, że HANIA_76 robi ciasto ucierane (lub półkruche), a nie kruche. Nigdy, ale to nigdy do ciasta kruchego nie uciera się tłuszczu – lecz sieka, tak aby były wyczuwalne jego grudki i nie połączył się całkowicie z mąką. Notabene, przepis podobny do tego co podała Hania-76 (chociaż z nieco inną ilością składników) stosuję do ciasta z owocami, ale nigdy nie ośmieliłabym się twierdzić, że jest to ciasto kruche – chociaż rzeczywiście jest dużo gęściejsze niż klasyczna babka z ciasta ucieranego (żeby owoce nie szły całkiem na dno). A teraz przyznaję, że z uporem maniaka będę podtrzymywała swój pogląd : 1. CUKIER KRYSZTAŁ NIE ROZPUSZCZA SIĘ W CIEŚCIE KRUCHYM, PONIEWAŻ JEGO SKŁADNIKI SĄ ZBYT SUCHE, ... pozwolę sobie przypomnieć, że to Ty - tak jak w wątku o cukrze - upierasz się, że cukier kryształ w Twoim kruchym cieście rozpuszcza się – ALE ... ALE... nie piszesz ... prawdopodobnie nie pieczesz ciasta kruchego, lecz inny gatunek ciasta. A`propos masła roślinnego. Ponieważ nie jesteś o tym przekonana, podpowiem Ci, że margaryny i masła roślinne w pojemniczkach, to tłuszcze, w których ... na 100 g wyrobu). A ciasto kruche ... napiszę to jeszcze raz, bo przeczytałam wątek o cieście do tarty, w którym GOŚĆ DZIEWIEC (post z 18-07-2003 05:02) pisze, że jej nie wychodzi ciasto kruche ... Przy okazji dorzucę do wypowiedzi innych tego wątku Gości (podali tylko proporcje tłuszczu do mąki), że KLASYCZNE ILOŚCI PRODUKTÓW DO CIASTA KRUCHEGO TO: 1 : 2 : 3, CO OZNACZA 1 CZĘŚĆ CUKRU PUDRU, 2 CZĘŚCI TŁUSZCZU TWARDEGO I 3 CZĘŚCI MĄKI. A ponadto: 1. BARDZO WAŻNE JEST TO, ŻE CIASTO KRUCHE JEST SPORZĄDZANE TYLKO Z TŁUSZCZU TWARDEGO ... margaryna). Ale ważne jest, żeby to była margaryna twarda – w kostkach. 2. Rodzaj mąki, czyli na pewno krupczatka sprawia, że ciasto jest bardzo kruche, lecz nie jest to najistotniejszy element ... zbyt niskiej temperaturze tłuszcz będzie się wytapiał i zlepiał mąkę, a to spowoduje, że ciasto straci kruchość. Nie zgadzam się też z Twoim twierdzeniem, że nie da się tego donieść do ust, ponieważ samego kruchego ciasta raczej nie podaje się (zbyt suche). Jest zwykle jest przyrządzane z nadzieniem, które to ciasto scala – tak jak nadzienie śmietankowe - babeczki, czy też jabłkowe - szarlotki, lukier lub inne masy - mazurki, serowe – serniki, itd.... Natomiast, jeśli chodzi o to, żeby nie kruszyło się podczas krojenia, to tajemnica tkwi w tym, że ciasta kruchego ... formy do ciasta papierem do pieczenia (raczej nie filią aluminiową, która rwie się podczas krojenia i przywiera do ciasta). A małe ciasteczka piecze się najczęściej z ciasta półkruchego. I tak jak regułą jest, że do ciasta kruchego nie dodaje się proszku, bo spulchnia je rozdrobniony tłuszcz, tak ważnym jest, aby do ciasta półkruchego dodać spulchniacz (np. proszek do pieczenia, drożdże, amoniak, itp.) – bo ponieważ płynny składnik np. śmietana zlepia cząsteczki ciasta i bez - chociaż odrobiny - spulchniacza byłoby twarde. Oczywiście, że ciasto półkruche jest też świetne np. do szarlotki (szczególnie w wersji z drożdżami zamiast proszku) i innych ciast przekładanych. Różni się tez proporcją tłuszczu do mąki – a poza tym jest łatwiejsze (robi się szybko) do wykonania. Jednak do babeczek śmietankowych oraz podobno do tart stosuje się klasyczne ciasto kruche, ponieważ spulchniacze źle wpływają na smak nadzienia. Przyznam, że nie piekłam jeszcze tarty (ciągle mam zapotrzebowanie na same tradycyjne kruche wypieki), ale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,6941281,6941281,kruche_ciasto.html